Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας "ΝΗΜΑ" και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος "ΕΠΟΚ" γιόρτασαν την Εθνική επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο "Unitelma Sapientza" της Ρώμης. Ήταν ένα δίγλωσσο συνέδριο (Ελληνικά-Ιταλικά) με κύριο θέμα "Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ". Το όλο συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας της Κύπρου στην Περούντζια, Γιώργου Φελλα.
Την εισαγωγή έκανε η κ. Αλεξάνδρα Ζάμπα, Πρόεδρος του "ΝΗΜΑ", η οποία εξήρε την προσωπικότητα του Προέδρου του "ΕΠΟΚ" και το πώς ξεκίνησε η όλη προσπάθεια, για να πραγματοποιηθεί αυτό το δίγλωσσο συνέδριο. Εν συνεχεία, κατέθεσαν χαιρετισμούς ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου κ. Αntonello Folco Biagini, o Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία κ. Γιώργος Χριστοφίδης, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία κ. Ελένη Σουράνη και ο Αντιδήμαρχος του ΙΙ Δήμου Ρώμης κ. Emmanuele Gisci.
Αμέσως μετά, ο Προέδρος του ΕΠΟΚ κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης μίλησε με θέμα "Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ". Προτού ξεκινήσει την ομιλία του, ανέφερε ένα σπουδαίο γεγονός το οποίο συνέβη τον καιρό του 1974 όταν και ήταν μέλος του συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστήμιου Αθηνών σχετικά με την βοήθεια που προσέφεραν οι Ιταλοί φοιτητές στους αγώνες της Κύπρου. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήταν οι μόνοι που προσέφεραν οικονομική βοήθεια για τον αγώνα. Μετά το τέλος της ομιλίας του, τόσο ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιταλία, όσο και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία ανέφεραν, ότι αυτά ήταν γεγονότα που ακούσαμε πρώτη φορά δημόσια.
Στην συνέχεια, μίλησε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου Κυρία Ειρήνη Ροδοσθένους με θέμα "Κύπρος-Ιταλία: Πολιτισμικές Διαδρομές". Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο κ. Cristiano Lusiani, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με θέμα "Ιταλοί Περιηγητές στην Κύπρο: Η Συμβολή μιας Ομάδας Ταξιδιωτών".
Μετά το πρώτο διάλειμμα, όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πρόβλημα της Κύπρου, το συνέδριο συνεχίστηκε με την κ. Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, υπεύθυνη Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου με θέμα "Η Ιστορική και Πολιτιστική Παρουσία της Κύπρου στην Μεσόγειο μέσα από το Μάθημα της Ιστορίας". Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε η κ. Νεφέλη Μισουράκα, Ιταλο-Κύπρια καθηγήτρια στο John Cabot University με θέμα "H Κύπρος στο Μάτι του Τυφώνα- Μεταναστευτικές Καταστροφές από το 1177πχ μέχρι σήμερα."
Το λόγο εν συνεχεία έλαβε η κ. Μαρία Καρακάουση, με θέμα "Το Ελληνικό Στοιχείο στη Μεσόγειο: Ταξιδιωτικές Σημειώσεις στη Καλαβρία". Η κ. Καρακούση είναι καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου του Παλέρμο, μια σπουδαία καθηγήτρια η οποία μιλά την ελληνική σαν μητρική της γλώσσα.
Στο δεύτερο μέρος εντρυφήσαν οι ποιήτριες από Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα με θέμα "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ " και με αυτό έκλεισε η όλη ημερίδα με μουσική και τραγούδι από την Κύπρια σοπράνο κ. Άντρια Δημοσθένους. Εν συνεχεία η λύρα και το διπλοφλάουτο έπαιξαν μουσικούς ρυθμούς από την Καλαβρία.
Συνολικά, ήταν ένα σπουδαίο συνέδριο, όπου όλοι εντρυφήσαμε στην Μεσόγειο θάλασσα που είναι στη Μέση της γης και για αυτό έχει τόση σημασία η Κύπρος μας . Ένα σπουδαίο συνέδριο από δυο σπουδαίους συλλόγους και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Ακολουθούν φωτογραφίες από την ημερίδα.