Το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος σας προσκαλούν την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 6:30 μ.μ. στη διάλεξη του Καθηγητή Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων Α.Π.Θ. Επιστημονικού Υπευθύνου του ερευνητικού έργου Daemon (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) κ. Βασίλη Κ. Γούναρη με θέμα,
Ένα δαιμόνιο για κάθε εποχή: Κατασκευή και πρόσληψη του «ελληνικού δαιμονίου» στη Νεότερη Ελλάδα με την οποία ξεκινά ο φετινός κύκλος διαλέξεων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και σύμπραξης των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.
Χαιρετισμός:
Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών Α.Π.ΚΥ.
Συντονισμός:
Δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης, Μέλος Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Π.Ο.Κ.
Ένα δαιμόνιο για κάθε εποχή: Κατασκευή και πρόσληψη του «ελληνικού δαιμονίου» στη Νεότερη Ελλάδα. Το «ελληνικό δαιμόνιο» έχει μελετηθεί με πολλούς έμμεσους τρόπους αλλά όχι αυτό καθεαυτό. Προσδιορίζεται γενικώς ως η αιώνια «ψυχή» της ελληνικής επιχειρηματικότητας και καταλαμβάνει κεντρικό χώρο σε κάθε προσπάθεια αποτύπωσης του λεγόμενου «εθνικού χαρακτήρα». Δεν είναι προϊόν εκπαίδευσηςˑ είναι προτέρημα μεν αλλά με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Φυσικά δεν πρόκειται για ένα «δαιμόνιο της φυλής», αλλά για ιδεολόγημα με τη δική του ιστορική πορεία. Η διάλεξη αποτελεί παρουσίαση ερευνητικού έργου που χρηματοδοτεί το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας. Έχει ως στόχο της να εντάξει στα ιστορικά της συμφραζόμενα την έννοια «ελληνικό δαιμόνιο», από την αυγή των νεωτέρων χρόνων έως τις ημέρες μας, ώστε
(α) να αναδείξει τη σημασία της για τη συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας,
(β) να καταδείξει τους τρόπους με τους οποίους εμπεδώθηκε στην ελληνική κοινωνία και
(γ) να αποδείξει την εργαλειακή της χρήση για τηναντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων.
Απώτερος στόχος της είναι η συνολική ιστορικοποίηση της συζήτησης για τον «χαρακτήρα των Ελλήνων», δηλαδή για τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.
Ο Βασίλης Κ. Γούναρης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι Καθηγητής της Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Επισκέπτης Καθηγητής στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Senior Visiting Scholar (Onassis Foundation USA) στα πανεπιστήμια Yale, Princeton, Columbia, George Washington των ΗΠΑ και York του Καναδά. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Τμήματός του, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Είναι εθνικός εκπρόσωπος και αιρετός αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας (Συμβούλιο της Ευρώπης). Έχει δημοσιεύσει οκτώ μονογραφίες, πολλές δεκάδες άρθρα και έχει επιμεληθεί οκτώ συλλογικούς τόμους και πολλές εκδόσεις πηγών. Για τις μελέτες του έχει βραβευτεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και για την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου στις ανθρωπιστικές επιστήμες έλαβε Αριστείο (2019) από το ΑΠΘ.
Σύνδεσμος παρακολούθησης:
https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=10051
Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε όσους παρακολούθησαν τη Σειρά.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, η είσοδος στην εκδήλωση είναι δυνατή μόνο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγχαρτου ή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή αποτελέσματος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την έναρξή της, σε συνδυασμό με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας προσέλευσης μέχρι τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ορίου πληρότητας θέσεων.