Σελίδες

17 Νοε 2018

Ανταπόκριση εκδήλωσης από την παρουσίαση του βιβλίου "Το Χρυσό Φτερό" της Κωνσταντίνας Αλουμανή

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 - Πολιτιστικό Κέντρο "ΒΙΛΑ ΣΤΕΛΛΑ" Δήμου Ηρακλείου Αττικής
                                                                         

                                                                           


Το Πολιτιστικό Κέντρο «Βίλα Στέλλα» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής γέμισε ασφυκτικά στην παρουσίαση του βιβλίου της φιλολόγου κυρίας Κωνσταντίνας Αλουμανή με τίτλο «Το Χρυσό Φτερό» (Εκδ. Εντύποις), το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018. Τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Αθλητισμού  του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κυρία Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηρακλείου Αττικής κυρία Μαριάννα Ζούρου, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής κυρία Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου, ο κ.Νίκος Μπαρμπούνης, Δημοτικός Σύμβουλος,  ο τ. Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  των Εκπαιδευτηρίων «Μάνεση» και η Γενική Διευθύντρια κ.Παναγιώτης Μάνεσης και κυρία Αργυρώ Μάνεση, η Διευθύντρια του Λυκείου «Μάνεση» κυρία Κωνσταντίνα Μάνεση, η Διεθύντρια του Δημοτικού Σχολείου «Μάνεση» κυρία Σοφία Μάνεση, ο κ. Νίκος Χριστοδουλής, συνθέτης και μαέστρος των μουσικών διαγωνισμών της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και  αρκετοί εκπαιδευτικοί , μαθητές και πλήθος κόσμου.
                                                                    

     Την εκδήλωση άνοιξε η ίδια η συγγραφέας κυρία Κωνσταντίνα Αλουμανή, συντονίζοντας την παρουσίαση και ευχαριστώντας τους καλεσμένους που της έδωσαν ιδιαίτερη χαρά με την παρουσία τους και ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής που στηρίζει και συμπαραστέκεται στις πνευματικές δραστηριότητές της. 
                                                                     
     Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Ηρακλείου Αττικής κυρίας Δέσποινας Αϊβατζίδου-Ποριώτου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:
 «Διαβάζοντας, λοιπόν, ανακάλυψα..
Ανακάλυψα αξίες παλιές, αλλά πάντα επίκαιρες. Ονόματα συνδεδεμένα με τους μύθους και την ιστορία του λαού μας. Ανακάλυψα ξανά την ανάγκη που έχουμε όλοι για Δικαιοσύνη, Αγάπη, Φιλία, Σωτηρία. Αυτές οι έννοιες είναι τελικά ο οδηγός της ζωής μας. Και μπορεί, κάποιες φορές να παραστρατούμε από τον δρόμο μας, όμως αν τα μάτια της ψυχής και του νου μας μένουν ανοιχτά, ο οδηγός αυτός θα ξαναφανεί. Το βιβλίο της συγγραφέως, εκτιμώ, ότι συμβάλλει ακριβώς σ’ αυτό. Στο να βρίσκουμε τις σταθερές μας, όταν όλα γύρω αλλάζουν.
Αγαπητή Κωνσταντίνα, σε ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Και σε καλωσορίζουμε στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, της πόλης σου. Στο όμορφο και πάντα φιλόξενο στον πολιτισμό, Ηράκλειό μας.»
                                                                                                                          


     Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθηνε ο εκδότης των ΕΝΤΥΠΟΙΣ κ.Γιάννης Κρανιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των βιβλίων που αναφέρονται σε μικρότερες ηλικίες και μεταφέρουν  μηνύματα ζωής και ότι η νουβέλα «Το Χρυσό Φτερό» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό των Εκδόσεων Εντύποις «Ασημένια Σελίδα».
    Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ε.Π.Ο.Κ Ελλάδας κ.Ηρακλή Ζαχαριάδη, όπου διαβάστηκε από την κυρία Αλουμανή.  Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αν ένα βιβλίο αποτελεί για όλους ένα παράθυρο για να δούμε τον κόσμο, για τους νέους μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη και την συγκρότηση της ίδιας τους της ζωής. Αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε στη διάπλαση της προσωπικότητας των νέων μας πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το καλό βιβλίο. Η αγαπητή μας φίλη κ. Κωνσταντίνα Αλουμανή συμμετέχει πάντα στους διαγωνισμούς του Ε.Π.Ο.Κ. με τους μαθητές της και πάντα βραβεύονται και αυτό δεν είναι τυχαίο. Θεωρώ ότι με το σημερινό της βιβλίο, η συγγραφέας κατορθώνει να ζωντανέψει το κείμενό της με τη μυθοπλασία της και να προσελκύσει τους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους, βοηθώντας τη φαντασία τους να αναπλάσουν τα γεγονότα της αφήγησης.  Θέλω να συγχαρώ τη συγγραφέα για το έργο της, ένα έργο ευχάριστο και χρήσιμο, που θα βοηθήσει τα παιδιά με τα πολλαπλά μηνύματα, τα οποία αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση του σημερινού Ευρωπαίου και του πολιτισμού. Καλή επιτυχία και καλοτάξιδο.»
                                                                          

      Στη συνέχεια, ακολούθησε η πρώτη ομιλήτρια κ.Πολυξένη Γιάχου, ποιήτρια, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, Διευθύντρια του 90ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Κινητήριες δυνάμεις για την κεντρική ηρωίδα του έργου είναι η δύναμη της προσευχής, η πίστη στον Θεό και η αγάπη της νεκρής μάνας της που γίνεται ο φύλακας άγγελός της. Μέσα από την πλοκή του έργου ανακαλύπτει την αξία της αγάπης, της προσφοράς, της θυσίας και του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Νιώθει την αξία της ζωής, αισθάνεται το σκίρτημα της αγάπης, δημιουργεί αληθινή φιλία, τολμά και νικά.  Η συγγραφέας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σεβασμό τους ήρωες του έργου της. Βουτάει στην ψυχή τους, ανακαλύπτει συναισθήματα και καταστάσεις που ούτε οι ίδιοι συνειδητοποιούν και δημιουργεί ευκαιρίες για την εξιλέωσή τους. Χωρίς συμβουλευτικό χαρακτήρα στοχεύει στον νου και την καρδιά του αναγνώστη. Τον αφήνει να διαβάσει, να αφομοιώσει, να σκεφτεί και μέσα από τις δικές του διεργασίες να οδηγηθεί σε συμπεράσματα. Η αφήγηση μετατρέπεται σε μαγικό παραμύθι και δημιουργούνται διαρκώς υποψίες πως πίσω από τις λέξεις υπάρχει και κάτι άλλο, κάτι βαθύτερο.
Μέσα από τον τρόπο που εμβαθύνει στις σκέψεις και τις πράξεις των παιδιών και των νέων ηρώων του βιβλίου αναδεικνύεται η άριστη παιδαγωγός. Αγαπά και εμπιστεύεται τα παιδιά και τους νέους, κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και δημιουργεί ευκαιρίες για την αφύπνισή τους χωρίς να κατακρίνει ή να απορρίπτει.»
                                                                          

     Ακολούθησε η δεύτερη ομιλήτρια κυρία Τζούλια Πουλημενάκου, ποιήτρια, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Από τους ήρωες του βιβλίου είναι ο «δίκαιος»βασιλιάς Ιφικλής – , ο οποίος βασίλευε στο βασίλειο της «Λήθης» (όπως ξέρουμε και από τη μυθολογία ο Ιφικλής είναι ο θνητός αδελφός του Ηρακλή και εδώ συμβολίζει τον κακό της παρέας), όπου με δόλιο και πονηρό τρόπο ανέλαβε την εξουσία, εγκατέλειπε στην έρημο του «Τρόμου» και στο δάσος της «Μοναξιάς» τα «κακά» παιδιά, τιμωρούσε όσους δεν υπάκουαν τους νόμους του, τους σκότωνε και τους φυλάκιζε. Η ηρωίδα του βιβλίου η Αθηνά (που επίσης γνωρίζουμε από τη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα ως την κόρη του Δία και τη θεά της Σοφίας), εδώ συμβολίζει τη λογική σκέψη, τη σοφία , την εξυπνάδα, την αγάπη και την αθωότητα, την πίστη στο θεϊκό στοιχείο, όπου με τη σωστή στρατηγική της και την πίστη της στις αξίες και τα ιδανικά της, που οι γονείς της την είχαν προικίσει , προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό που τη δένει με τις ψευδαισθήσεις που της δημιούργησαν και τελικά ..... θα τα καταφέρει; Θα μπορέσει να φέρει την ελπίδα στη ζωή της και στη ζωή των ανθρώπων που αγαπά; Θα μπορούσε να γεννηθεί το φως σε ένα χωριό που κυριαρχεί το σκοτάδι και τα όνειρα και οι ελπίδες είναι φυλακισμένα; Θα κερδίσει τον χαμένο παράδεισό της;Και στη μέση ένας χρησμός. Ένας ξεχασμένος πολύτιμος χρησμός. Η δικαιοσύνη που έρχεται σαν ανταμοιβή για τις δόλιες και κακές πράξεις του «δίκαιου» βασιλιά. Όπως συμβαίνει και σε όλα τα παραμύθια, αλλά και στη ζωή μας άλλωστε, πάντα θα υπάρχει η αιώνια πάλη του καλού με το κακό. Τα παραμύθια λοιπόν είναι αυτά που ενώνουν τη φωτεινή με τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου. Που δίνουν τη λύση στα αδιέξοδα. Που συνδέουν τον παράδεισο με την κόλαση. Εκεί που φλερτάρει η λογική με το συναίσθημα.Kαι τελικά, τι είναι «Το Χρυσό Φτερό»; «Το Χρυσό Φτερό» που από το πρώτο κεφάλαιο κάνει την ξαφνική εμφάνισή του με το «απρόσμενο φως» του!   
     Η συγγραφέας έγραψε ένα παραμύθι πλούσιο σε συναίσθημα, λογική, αγάπη και πίστη σ’ αυτούς που αγαπάμε. Μας μαθαίνει να διεκδικούμε το δίκαιο, να προβλέπουμε το απρόβλεπτο, να σχεδιάζουμε το ανέφικτο, να πιστεύουμε στο αναπάντεχο, να λύνουμε το πολύπλοκο, να αγαπάμε το διαφορετικό, να απεχθανόμαστε το άδικο, να τολμάμε το παράτολμο και πάνω απ’ όλα να προστατεύουμε και να αγαπάμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη και που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Κυρία Αλουμανή εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας στις καρδιές μικρών και μεγάλων και «Το Χρυσό Φτερό» να πετάξει όσο ψηλά του αξίζει, να φωτίσει τις πιο δύσκολες πτυχές της ψυχής μας και να προστατεύει κάθε παιδί σε ουρανό, γη και θάλασσα!»
                                                                                        
                                                                                     
     Ακολούθησε η φιλολογική ανάλυση του  βιβλίου από τον τρίτο ομιλητή, φιλόλογο κ.Δημήτριο Γκίκα, υπεύθυνο λογοτεχνικών διαγωνισμών των Εκπαιδευτηρίων «ΜΑΝΕΣΗ», και σύζυγο της συγγραφέως,  ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σε μία εποχή λοιπόν που όποιος αναζητά κάτι πέρα από τα εμπειρικά υπαρκτό κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αιθεροβάμων, ουτοπιστής ή σκιαμάχος, το βιβλίο «το χρυσό φτερό», ως καρπός αληθινής δημιουργικής τέχνης, δηλαδή ως «επιούσιος άρτος του πνεύματος», δίνει ελπίδα πνευματική, ακόμα και όταν οι αντιξοότητες μιας κοινωνικής πραγματικότητας ενός κλειστού βασιλείου φαντάζουν ανυπέρβλητες.
Έτσι το «χρυσό φτερό», αν και υλικό προϊόν, καταφέρνει να υπερκεράσει τις εξαρτήσεις της ύλης, να ξεπεράσει τους περιορισμούς. Μετουσιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένα πνευματικό μήνυμα που έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει μία στιγμή του χρόνου, ώστε να νικήσει τον πανδαμάτορα χρόνο και μελλοντικά και άμεσα. Άμεσα εννοώ ότι το βιβλίο διαβάζεται εύκολα με μία ανάσα. Δεν το αφήνεις για να το συνεχίσεις σε κάποια άλλη στιγμή. Κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον. Αποτελεί παραμυθία, διαφυγή από τη στυγνή, κουραστική πραγματικότητα. Επιφέρει την κάθαρση με την αριστοτελική έννοια του όρου, την ψυχική λύτρωση με την ταύτιση του αναγνώστη με έναν από τους ήρωες, ενώ ταυτόχρονα εξιδανικεύει την πραγματική ζωή.
«Το χρυσό φτερό» ανταποκρίνεται και στις 6 γλωσσικές λειτουργίες: στην αναφορική, καθώς το πλαίσιο αναφοράς του είναι διαχρονικό, την συγκινησιακή, καθώς κινητοποιεί έντονα αισθήματα, την βουλητική που εστιάζει στον αναγνώστη, την φατική, την μεταγλωσσική που επικεντρώνεται στον κώδικα και την ποιητική που εστιάζει στο καθαρά πνευματικό μήνυμα που αποπνέει αισιοδοξία. Εύχομαι ολόψυχα να γραφτεί γρήγορα η συνέχεια του «χρυσού φτερού» σε επόμενο νέο βιβλίο, αφού ο δίκαιος βασιλιάς αποσύρεται στο τέλος του «χρυσού φτερού». Άλλη μια απόδειξη ότι η νίκη του καλού είναι «Αγαθή» νίκη και όχι εξοντωτική ή ταπεινωτική. Και τα παιδιά μας σήμερα έχουν πολύ ανάγκη από «αγαθές- ενάρετες» νίκες. Ας διαβάσουν λοιπόν το «χρυσό φτερό», που μπορεί να τους δώσει φτερά να πετάξουν από τις ηλεκτρονικές συσκευές, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο «βασίλειο της λήθης».Τι είναι τελικά το χρυσό φτερό; Γιατί να το διαβάσω; Είναι μία άλλη ματιά. Αυτή που ζητεί το ουσιώδες και μιλά χαμηλόφωνα, αυτή που ανοίγει και δεν κλείνει παράθυρα στον κόσμο. Είναι ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες αντάξιο της δημιουργού του που καταφέρνει να συγκεράσει στοιχεία περιπέτειας, φιλοσοφίας, φαντασίας, μυθοπλασίας, φιλολογίας, θεολογίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, γλωσσολογίας, ευαισθησίας, ανθρωπολογίας και λογοτεχνίας. Όλα αυτά τα έχει συγκεράσει το χρυσό φτερό, όπως ακριβώς η συγγραφέας του επιτυγχάνει καθημερινά και άοκνα να συγκεράσει και στην πραγματική ζωή σύνθετους ρόλους, της αξίας μητέρας- πρότυπο που διδάσκει με το σιωπηλό της παράδειγμα, της παιδαγωγού που ασκεί λειτούργημα, της δημιουργού που τελικά κάνει κάτι παραπάνω από το να συμβουλεύει τους μαθητές της και τα παιδιά της, τα εμπνέει. Κάνει κάτι παραπάνω από το να συγγράφει, δημιουργεί. Κάνει κάτι παραπάνω από το να ακολουθεί ανθρωπιστικές αρχές, τις εφαρμόζει στην πράξη. 
................................................................................................   
Από πού είσαι κλαράκι; Λέει ο λαός. Από κείνο το δεντράκι! Αναμφίβολα πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς ενός τέτοιου πνευματικού ανθρώπου, στον Παναγιώτη Αλουμανή και στην Κατερίνα Χελιώτου Αλουμανή που δίδαξαν στο παιδί τους, την σύζυγό μου, ό,τι χρειαζόταν για να γίνει σπουδαίος και ξεχωριστός άνθρωπος.»

                                                                                                                                               

     Στο τέλος ακολούθησε η ευχαριστήρια ομιλία της συγγραφέως κ.Κωνσταντίνας Αλουμανή, η οποία φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε ολόθερμα όλους τους ομιλητές που στάθηκαν στο βιβλίο της, τον εκδότη κ.Γιάννη Κρανιά που έδωσε υπόσταση στο όνειρό της, την εικονογράφο του βιβλίου δ.Σοφία Κυριακίδου που με τις ζωγραφιές της ζωντάνεψε την ιστορία της, τους εκπροσώπους και τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής που τη στηρίζει στις δράσεις της και επίσης τους παρευρισκόμενους που την τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και την οικογένειά της, τον σύζυγό της, τα τέσσερα παιδιά της και τους γονείς της. Η ομιλία του συζύγου της –που δεν της την είχε αποκαλύψει- της έφερε δάκρυα στα μάτια και φανερή συγκίνηση.
      Η εκδήλωση έκλεισε με υπογραφές των βιβλίων της συγγραφέως και με ένα κέρασμα.
                                                                   

     Ο Πρόεδρος κ.Ηρακλής Ζαχαριάδης και το Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιστικού Ομίλου Κυπρίων συγχαίρει τη συγγραφέα για την πρώτη της συγγραφική δημιουργία και της εύχεται πάντα η πένα της να είναι γοργόφτερη στις  καρδιές των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, το «Χρυσό Φτερό» να διαγράψει τη φωτεινή του πορεία στη γη και να είναι σίγουρη ότι ο Ε.Π.Ο.Κ., σαν μια δεύτερη οικογένεια, θα είναι πάντα δίπλα σε εκείνην, την οικογένειά  της και  τους μαθητές της.
                                                                           



Για τον Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας
Επιμέλεια ανταπόκρισης : Tζούλια Πουλημενάκου