Παρασκευή 16 Ιουνίου Στρογγυλή τράπεζα
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
19.00 Εγκαίνια Φεστιβάλ
Χαιρετισμοί
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κυριακή 18 Ιουνίου Ημέρα αφήγησης όπου επαγγελματίες και μη αφηγητές αναλαμβάνουν να
ζωντανέψουν τις γραπτές και προφορικές ιστορίες για το ψωμί,
περιλαμβάνοντας έθιμα, παροιμίες και φράσεις, παιχνίδια και λογοτεχνικά
10.30-13.00 κείμενα. Παράλληλα θα "ζωντανέψει" το παραμύθι "Το πιο γλυκό ψωμί"
Εργαστήρια για παιδιά(η τέχνη του ψωμιού -ζωγραφική-κολάζ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δευτέρα 19 Ιουνίου Σε συνεργασία με το Σ.Ε.Κ. Πειραιά διοργάνωση εργαστηρίων
(τριών ημερών) με θέμα:
A) "H Τέχνη παρασκευής του άρτου μέσα στους αιώνες - Αρχαία ελληνική
10.30-13.00 διατροφή και άρτος" ενώ τα παιδιά του Σ.Ε.Κ. Πειραιά θα δημιουργήσουν
τα δικά τους μεσογειακά αλμυρά & γλυκά εδέσματα.
(Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης)
Β) Workshops με μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και
επισκέπτες.
11.30-13.30 Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) και ο
Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας "ΝΗΜΑ" με Κύπριες και Ιταλίδες
ποιήτριες, θα αναπτύξουν το θέμα: "Ο Άρτος και η σημασία του στη
Μεσόγειο ανά των αιώνων καθώς και η σχέση του Ψωμιού με την
Ποίηση."
ποιήτριες, θα αναπτύξουν το θέμα: "Ο Άρτος και η σημασία του στη
Μεσόγειο ανά των αιώνων καθώς και η σχέση του Ψωμιού με την
Ποίηση."
Ανοιχτή συζήτηση προς όλους.
19.00 Εγκαίνια Φεστιβάλ
Χαιρετισμοί
το φεστιβάλ προλογίζουν
η κυρία Σταυρούλα Φωτοπούλου
Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και ΄Αυλης Πολιτιστικής
Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
ο κ.Θεοφάνης Γεωργόπουλος "Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ" -
Σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ
Mrs.Rozeta Gujejiani, Doctor of History, TSU Associate Professor, Head of
ethnology direction of St.Andrew A΄ Georgian University Patriarchate of
Georgia
Mrs. Ketevan Khutsishvilli, Associate Professor of Tbilisi State University
Παιδική χορωδία του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου
Βαρνάβα με τη δασκάλα τους κυρία Lisa Lewin
Βαρνάβα με τη δασκάλα τους κυρία Lisa Lewin
Σάββατο 17 Ιουνίου "Μια θάλασσα ψωμί" Η ελληνική μυθολογία στην Ιταλική και ελληνική
12.00-13.30 ποίηση. Συνάντηση ποιητών και ποιητριών: Το ψωμί από τη θεωρία στην
πράξη: γυναίκες από το Βαρνάβα ζυμώνουν ψωμιά. Προσφέρεται
γευσιγνωστική δοκιμή διαφόρων ειδών ψωμιού στους παρόντες.
18.30-19.30 "Η ποίηση ως πηγή δημιουργικότητας". Ο σημαντικός ρόλος της φαντασίας
και της δημιουργικότητας στην προώθηση της πνευματικής υγείας.
Ποιητές, ποιήτριες και ψυχίατροι μιλούν για την ψυχική υγεία.
20.00 Αδελφοποίηση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου με το Μουσείο
Καλαμουργικής Λιβαδίων Λάρνακος
Ο Δήμαρχος και τα στελέχη του μουσείου από την Κύπρο θα
παρουσιάσουν τη διαδρομή του Μουσείου Καλαμουργικής Δήμου
Λιβαδίων και θα δημιουργήσουν πλεκτές κατασκευές από καλάμι.
Χορευτικά ελληνικά και κυπριακά σχήματα, δίνουν το δικό τους
χορευτικό και πολυπολιτισμικό τόνο στο Φεστιβάλ, με παραδοσιακούς
χορούς και μουσική από τις χώρες τους
παρουσιάσουν τη διαδρομή του Μουσείου Καλαμουργικής Δήμου
Λιβαδίων και θα δημιουργήσουν πλεκτές κατασκευές από καλάμι.
Χορευτικά ελληνικά και κυπριακά σχήματα, δίνουν το δικό τους
χορευτικό και πολυπολιτισμικό τόνο στο Φεστιβάλ, με παραδοσιακούς
χορούς και μουσική από τις χώρες τους
Κυριακή 18 Ιουνίου Ημέρα αφήγησης όπου επαγγελματίες και μη αφηγητές αναλαμβάνουν να
ζωντανέψουν τις γραπτές και προφορικές ιστορίες για το ψωμί,
περιλαμβάνοντας έθιμα, παροιμίες και φράσεις, παιχνίδια και λογοτεχνικά
10.30-13.00 κείμενα. Παράλληλα θα "ζωντανέψει" το παραμύθι "Το πιο γλυκό ψωμί"
Εργαστήρια για παιδιά(η τέχνη του ψωμιού -ζωγραφική-κολάζ)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δευτέρα 19 Ιουνίου Σε συνεργασία με το Σ.Ε.Κ. Πειραιά διοργάνωση εργαστηρίων
(τριών ημερών) με θέμα:
A) "H Τέχνη παρασκευής του άρτου μέσα στους αιώνες - Αρχαία ελληνική
10.30-13.00 διατροφή και άρτος" ενώ τα παιδιά του Σ.Ε.Κ. Πειραιά θα δημιουργήσουν
τα δικά τους μεσογειακά αλμυρά & γλυκά εδέσματα.
(Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης)
Β) Workshops με μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και
επισκέπτες.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τρίτη 20 Ιουνίου "Η τέχνη παρασκευής του άρτου μέσα στους αιώνες-Αρχαία ελληνική
διατροφή και άρτος", ενώ τα παιδιά του Σ.Ε.Κ.Πειραιά θα δημιουργήσουν
10.30-13.00 τα δικά τους μεσογειακά αλμυρά & γλυκά εδέσματα
(Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης)
Ψωμί και Ακτιβισμός - Το ψωμί σαν σύμβολο αναγκαίου αγαθού στη
Φτώχεια και την οικονομικοπολιτική κατάσταση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τετάρτη 21 Ιουνίου "Η Τέχνη παρασκευής του άρτου μέσα στους αιώνες- Αρχαία ελληνική
Τετάρτη 21 Ιουνίου "Η Τέχνη παρασκευής του άρτου μέσα στους αιώνες- Αρχαία ελληνική
διατροφή και άρτος, ενώ τα παιδιά του Σ.Ε.Κ. Πειραιά θα δημιουργήσουν
10.30-13.00 τα δικά τους μεσογειακά αλμυρά & γλυκά εδέσματα.
(Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης)
*ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Workshops για τα παιδιά, με εργαστήρια παιδικής τέχνης σε ψωμί, κέντημα, ζωγραφική κ.ά..
Τα ψωμιά μπορούν να αποτελέσουν τους καμβάδες για να ζωγραφιστούν εικόνες ή να γραφτούν μηνύματα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ
EUROPEAN MUSEUM OF DECORATIVE BREAD
Ανδρούτσου 7 - Βαρνάβας Αττικής 19014
τηλ. 22950-97870