Με τη διάλεξη του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή κ. Βάιου Λιαπή, ο οποίος μίλησε με θέμα Ένας αρχαίος κωμικός ποιητής από την Πάφο: ο Σώπατρος, ξεκίνησε, την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κενεβέζου, πανεπιστημιακών, φοιτητών και μεγάλου ακροατηρίου, η «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» στο Σπίτι της Κύπρου.
Η «Σειρά» συνδιοργανώνεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος και το Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση επιμορφωτικών συνεργειών και δράσεων με στόχο την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στην Κύπρο. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μέχρι τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της «Σειράς», θα πραγματοποιηθούν, με τη συμμετοχή αξιόλογων και έγκριτων ομιλητών από το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, πέντε διαλέξεις για το ευρύ κοινό.
Τον κ. Λιαπή καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου, η οποία προλογίζοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης.
Ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής μορφωτικής πρωτοβουλίας για την προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, μέσω συντονισμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Πρεσβεία προγραμματίζει και επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεργασιών και τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και συνέργειες που αναδεικνύουν είτε τα στοιχεία του πολιτισμού είτε τα στοιχεία της ιστορίας είτε τα στοιχεία της τέχνης και γενικότερα ζητήματα, που καταδεικνύουν ότι ο ελλαδικός και κυπριακός Ελληνισμός έχουν κοινή αφετηρία, κοινό σήμερα και κοινό αύριο.
Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι οι διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ένας θεσμός επιτυχημένος και καταξιωμένος στην Κύπρο, ανοίγουν νέους ορίζοντες στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Στόχος της μεγάλης αυτής προσπάθειας, συμπλήρωσε, είναι η ανάδειξη στο ελλαδικό κοινό και την κυπριακή παροικία, θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.
Ο κ. Λιαπής εξέφρασε, καταρχάς, τη μεγάλη σημασία που έχει για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα μέλη του να γνωρίσουν από κοντά και να έρθουν σε επαφή με τον νυν και τον δυνάμει φοιτητικό πληθυσμό τους, αλλά και με συναδέλφους, συνεργάτες και το ευρύτερο κοινό της Αθήνας που αναγνωρίζει τη δυναμική της διαρκούς επιμόρφωσης μέσω της διευρυμένης εκπαιδευτικής διεργασίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.
Στη διάλεξή του ο κ. Λιαπής εστίασε στον Σώπατρο από την Πάφο (4ος/3ος αιώνας π.Χ.), έναν από τους ελάχιστους Κύπριους δραματουργούς της αρχαιότητας για τους οποίους έχουν σωθεί στοιχειώδεις πληροφορίες, οι οποίες, ωστόσο, είναι, ως επί το πλείστον, αινιγματικές. Όπως ανέφερε, ιδιαίτερα δύσκολο είναι το πρόβλημα της ειδολογικής κατάταξής του, αφού στις αρχαίες πηγές ο Σώπατρος αναφέρεται ως παρωδός, φλυακογράφος ή κωμικός. Αφού όρισε τη σημασία των όρων αυτών, ο κ. Λιαπής υποστήριξε ότι ο Σώπατρος υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα παρωδός, δηλαδή συγγραφέας παρωδιών (κωμικών παραλλαγών) γνωστών έργων της κλασικής τραγωδίας, ακόμη και του ομηρικού έπους.
Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Η επόμενη διάλεξη, στο πλαίσιο της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μαρτίου και ώρα 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου.